3 zdrowe przyprawy, które warto mieć w kuchni!

Mają niesamowite walory smakowe, opóźniają procesy starzenia, a także sprawiają, że dzięki nim dłużej utrzymujemy swoje zdrowie. Mowa oczywiście o przyprawach, które bardzo często zdarza się nam mieć we własnej kuchni. Niektóre z nich zawierają również wiele antyoksydantów. W które z nich warto zainwestować? Odpowiedź w poniższym artykule.

Dlaczego warto stosować bazylię w swojej kuchni?

Bazylia jest również znana pod nazwą „królową ziół”. Jest ona tak popularna głównie ze względu na jej intensywny aromat i smak, które dodają wyjątkowego charakteru potrawom. Można ją dodawać do wszelkich gorących dań, a także do grillowych sałatek. To niezwykłe zioło dzięki swojej pikanterii świetnie nadaje się również do zup, mięs oraz przystawek.

Poza oczywistymi walorami smakowymi bazylię warto mieć również ze względu na jej właściwości prozdrowotne. Jest wzbogacona o witaminę K, która odgrywa niezwykle ważną rolę krzepnięciu krwi, a także utrzymywaniu odpowiedniej gęstości kości. Dodatkowo cechuje ją wysoka zawartość witaminy A, C oraz magnezu, które są istotne w kontekście wzmocnienia układu odpornościowego, a także utrzymania prawidłowego procesu metabolizmu.

Kurkuma w proszku – dlaczego jest dobra?

Z kolei kurkuma w proszku jest to jasnożółty korzeń pochodzący z południowych rejonów Azji. Już od wieków jest szeroko wykorzystywana nie tylko w kuchni hinduskiej, ale także w tradycyjnej medycynie. Przede wszystkim kurkuma nadaje potrawom złocisty, intensywny kolor, który dodaje im nie tylko atrakcyjnego wyglądu, ale także ciekawego zapachu. Jej pikantny smak o lekko pieprzowym posmaku stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań, zarówno mięsnych, jak i tych wegetariańskich.

Czy cynamon wykazuje właściwości prozdrowotne?

Nie można również zapomnieć o cynamonie, który jest jednym z tych magicznych składników, które może przydać się w naszej kuchni częściej, niż można byłoby sobie wyobrażać. Jego wyjątkowy aromat i niezliczone właściwości sprawiają, że jest nie tylko smacznym dodatkiem do potraw, ale również przynoszącą korzyści dla zdrowia przyprawą. Co ważne, cynamon dodaje wyrazistego smaku wielu potrawom, a przede wszystkim słodkim wypiekom, deserom, a nawet jest składnikiem dosładzanych napoi. Jego słodko-pikantny posmak świetnie urozmaica każdą potrawę, a dodatkowo wykazuje dużo właściwości prozdrowotnych. Zawiera niezliczoną ilość naturalnych przeciwutleniaczy, które sprawnie pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego w organizmie.